Det er særligt små virksomheder, der oplever udfordringer med at optage lån. Men hvor svært er det egentlig at få et virksomhedslån? Hvis du ønsker at vide mere om virksomhedslån, og hvad du bør være opmærksom på i ansøgningsprocessen, så læs videre.
Hvor svært er det egentlig at få et virksomhedslån?
I 2023 kunne SMVdanmark konkludere at “særligt bankernes risikoopfattelse af virksomhederne øge samtidigt med, at deres risikovillighed falder”.
Det er særligt små virksomheder, der oplever udfordringer med at optage lån, sammenlignet med større virksomheder. Dette skyldes, at små virksomheder ofte forbindes med større risiko.
Men i Danmark er det faktisk overordnet nemt for virksomheder at låne penge til vækst.
Hvem kan ansøge om et erhvervslån?
Finansiering er afgørende for at kunne drive forretning, uanset om der er tale om nystartede eller mere etablerede virksomheder. Det kan være til at drive forretningen, at vækste eller at tage sig igennem hårde tider. I Danmark kan alle danske virksomheder, uanset virksomhedstype, ansøge om et erhvervslån. Det kræver blot at man har et CVR-nummer.
Hvilken type af lån kan jeg få?
Det er sværere at få et virksomhedslån end det er at få et privatlån. Når du ansøger om et virksomhedslån, kræver det at du kan fremvise et årsregnskab, hvilket nye virksomheder ofte ikke har. Derfor er det en god idé at overveje, om du vil få brug for et lån, når du opretter din virksomhed.
Imens du med en enkeltmandsvirksomhed kan ansøge om et privatlån til erhvervsformål, hvor du hæfter personligt for virksomhedens formue, så skal du med et selskab ansøge om et erhvervslån, som optages gennem virksomhedens CVR-nummer.
Hvad vurderes min virksomhedsøkonomi ud fra forud for et virksomhedslån?
Det varierer naturligvis fra långiver til långiver, men generelt laves en grundig helhedsvurdering af din virksomheds økonomi på baggrund af følgende områder:
- Virksomhedsform
- Levetid
- Omsætning
- Ejere
- Historik
- Regnskaber
Hvad er forskellen på banker og finansieringsselskaber?
Banken tager ofte udgangspunkt i virksomhedens økonomiske situation og prognoser for fremtiden, for at afgøre størrelsen på et lån. Imens banken, som din virksomhed er tilknyttet, kan tilbyde de laveste renter, så stiller de ofte højere krav til virksomheder, der låner penge. Som regel skal du fremvise grundige budgetter, årsregnskab, bankudskrifter med mere.
Forskellen på de to typer af långivere er, at finansieringsselskaber ofte har lavere krav til låntageren, at ansøgningsprocessen er væsentligt kortere og at udbetalingen er hurtigere. Til gengæld er der ofte højere renter eller låneomkostninger end ved en bank. I visse tilfælde, kan det dog være prisen værd, hvis behovet for finansiering er akut og afgørende for virksomhedens overlevelse.
Tjekliste
For at få det bedste erhvervslån til din virksomhed, kan du følge disse trin:
- Definér virksomhedens finansieringsbehov
- Udregn en øvre grænse for lånet (det må ikke overstige det, som virksomheden vil tjene ved at optage lånet).
- Indhent tilbud fra flere finansieringsselskaber
Andre områder at være obs på
Ud over at få den bedste pris på et virksomhedslån, er det også værd at kigge på andre faktorer. Så som:
- Långiverens kundeservice
- Tilbagebetalings betingelser
- Skjulte omkostninger
For mere information, besøg finanspedia
Vi håber at dette giver dig et klarere billede af, hvad det kræver at få et virksomhedslån og hvad du bør være opmærksom på i ansøgningsforløbet.
Er du nysgerrig på, hvad din virksomhed kan låne, kan du lave en gratis og uforpligtende ansøgning på erhvervslån.