Likviditet - Hvad er likviditet, og hvordan forbedrer man den?

Kort opsummering

Hvis du har startet din egen virksomhed, ved du sikkert, at pengestrømmen og likviditeten er kernen i enhver virksomhed. Men hvad betyder likviditet egentlig i denne sammenhæng? For små virksomhedsejere er en stærk likviditet ikke kun en vigtig buffer, men også en strategisk fordel på et uforudsigeligt marked. Hos Qred definerer vi og guider dig gennem alt om likviditet, og hvordan du kan forbedre den i din virksomhed. 

På 6 minutter eller mindre vil du lære, hvorfor god likviditet er vigtig, og få tips til, hvordan du forbedrer den for din lille virksomhed.

Hvad er likviditet?

Enkelt sagt er likviditet et mål for, hvor godt en virksomhed kan betale sine gældsforpligtelser uden at skulle sælge sine langsigtede aktiver. Det viser en virksomheds (eller en privatpersons) evne til at kunne betale kortfristede gældsforpligtelser, hvilket er afgørende både for økonomisk stabilitet og for virksomhedens drift.

En god likviditet viser ikke kun, at en virksomhed kan overleve økonomiske udfordringer, men også at den er tilstrækkeligt stabil til at udnytte nye muligheder uden store forsinkelser. Dette styrker virksomhedens position i forhandlinger med leverandører og banker, hvilket er særligt vigtigt for små virksomheder, der søger at etablere sig på markedet.

Hvorfor er likviditet vigtigt?

Likviditet er afgørende for en virksomheds operationelle effektivitet og finansielle stabilitet. I praksis betyder det, at en virksomhed med god likviditet lettere kan håndtere sine løbende betalinger og gældsforpligtelser uden at stresse den daglige drift. Det giver også virksomheden muskler til hurtigt at reagere på nye forretningsmuligheder, der kræver øjeblikkelige investeringer.

Når uventede omkostninger opstår, som ofte er tilfældet i forretningsverdenen, er likviditet det, der adskiller virksomheder, der kan tilpasse sig og overleve, fra dem, der havner i økonomiske vanskeligheder. Derfor betragtes likviditet som rygraden i en virksomheds finansielle sundhed. Med tilstrækkelig likviditet kan virksomheder også undgå dyre kortfristede lån, når der er behov for hurtige penge.

For små virksomheder, hvor ressourcer ofte er begrænsede, kan en stærk likviditet også give en fordelagtig position ved forhandlinger om betalingsbetingelser eller når man søger ekstern finansiering. Banker og andre finansielle institutioner ser positivt på virksomheder med god likviditet, hvilket kan resultere i bedre lånebetingelser og lavere renter. 

At holde øje med likviditeten er derfor ikke kun et spørgsmål om overlevelse, men også en strategisk faktor for vækst og udvikling.

Sådan beregner du likviditeten

For at forstå en virksomheds finansielle sundhed er det vigtigt at kunne måle likviditeten. De to mest almindelige mål for dette er kassekredit og balancekredit.

Kassekredit 

Dette mål giver et billede af, hvor mange gange en virksomheds mest likvide aktiver kan dække dens kortfristede gældsforpligtelser. Det giver en direkte indikation af virksomhedens evne til at håndtere sine umiddelbare finansielle forpligtelser. 

En høj værdi her viser, at virksomheden har gode muligheder for hurtigt og effektivt at dække sine kortfristede gældsforpligtelser.

Sådan beregner du kassekreditten: Omsætningsaktiver / kortfristede gældsforpligtelser

Balancekredit 

Balancekredit tager et skridt videre og inkluderer flere aktiver, der kan omdannes til kontanter, hvilket giver et bredere billede af virksomhedens finansielle stabilitet over en længere periode.

Sådan beregner du balancekreditten: Omsætningsaktiver inklusive varelager / kortfristede gældsforpligtelser

At måle likviditet regelmæssigt giver et klart billede af virksomhedens finansielle sundhed og evne til at modstå økonomiske udsving. En virksomhed, der holder øje med og optimerer sin likviditet, er bedre rustet til både op- og nedture i økonomien.

Hvordan forbedrer du virksomhedens likviditet?

Efter at have fundet ud af din virksomheds likviditet er det tid til at evaluere: Er der plads til at forbedre likviditeten? Her er nogle praktiske tips til at styrke virksomhedens likviditet:

Effektiviser kundetilgodehavender

Opfordr til hurtigere betalinger ved f.eks. at tilbyde tidlige betalingsrabatter eller implementere strengere betalingsbetingelser. Automatiser faktureringsprocesser for at reducere tiden fra salg til betaling.

Optimer lagerstyring

For meget lager binder kapital, der ellers kan bruges mere effektivt. Prøv et lagerstyringssystem for at balancere mellem at have nok lager til at imødekomme kundebehov uden at overinvestere.

Forhandl betalingsbetingelser

Diskuter længere betalingsbetingelser med leverandører for at forlænge den tid, du har pengene i virksomheden. Samtidig kan du stræbe efter at forkorte betalingstiderne fra dine kunder.

Brug kreditlinjer klogt

Erhvervs kassekredit og lignende overskudsfinansiering kan give nødvendig luft til pengestrømmen, men de bør bruges med en stabil plan for tilbagebetaling for at undgå høje renteomkostninger.

Leasing i stedet for køb

Overvej leasing af udstyr i stedet for at købe det. Dette kan frigøre kapital, der ellers ville blive bundet i dyre aktiver.

Forbedr omkostningseffektiviteten

Gennemgå virksomhedens omkostninger regelmæssigt og identificer områder, hvor du kan reducere eller eliminere unødvendige udgifter. Forsøg at investere i teknologi, der kan effektivisere operationer og reducere omkostninger på lang sigt.

Se over finansieringsmuligheder

Udforsk forskellige finansieringsmuligheder, der kan være mere fordelagtige for din virksomheds specifikke behov. Det kan inkludere alt fra traditionelle banklån til moderne finansieringsløsninger som crowdfunding eller fakturakøb.

Lav en prognose for pengestrømme

Hav en nøjagtig og opdateret pengestrømsprognose, der gør det muligt for dig at forudse og planlægge perioder med lavere likviditet. Dette hjælper dig med at tage handling i god tid.

Forbedr virksomhedens likviditet med Qred

Har du brug for et virksomhedslån? Qred tilbyder erhvervslån på mellem 10.000 og 2 millioner kroner, som kan hjælpe dig med at investere i nyt udstyr, øge din markedsføring eller udvide din virksomhed. Med en smidig ansøgningsproces kan du få adgang til kapital hurtigt og nemt - hvis alt ser godt ud, kan du endda få pengene på kontoen samme dag! 

Hold øje med kassen - nøglen til virksomhedens succes

At forstå og håndtere likviditet er afgørende for alle små virksomheder, der stræber efter vækst og stabilitet. Ved blandt andet at effektivisere kundetilgodehavender, optimere lagerstyring og forhandle bedre betalingsbetingelser kan virksomheden sikre et sundt økonomisk fundament. Husk, en proaktiv tilgang til likviditetshåndtering kan være forskellen mellem succes og fiasko.

Er du klar til at tage din virksomhedsfinansiering til næste niveau? Kom i gang med Qred i dag for finansieringsløsninger, der styrker din likviditet!

FAQs om likviditet

Hvad menes med likviditet?

Likviditet refererer til en virksomheds eller privatpersons evne til hurtigt at betale sine kortfristede gældsforpligtelser. 

Hvad er en god likviditet?

Hvis du måler kassekredit, bør den ligge på eller over 100% - virksomheden skal have mindst nok likvide midler (men helst mere) til at dække alle kortfristede gældsforpligtelser. Hvis du i stedet måler balancekredit, bør den ligge på eller over 200% - altså at virksomheden skal have dobbelt så mange likvide midler som gældsforpligtelser. 

Hvordan beregner man likviditet?

Likviditet måles ofte gennem kvoter som kassekredit og balancekredit, hvor man deler virksomhedens omsætningsaktiver med dens kortfristede gældsforpligtelser for at få et mål for dens finansielle sundhed.

Hvad menes med en virksomheds likviditet?

En virksomheds likviditet er et mål for dens evne til at bruge tilgængelige og let omsættelige aktiver til at betale sine gældsforpligtelser, hvilket er en vigtig indikator for dens økonomiske stabilitet og effektivitet i kapitalhåndteringen.

Del denne artikel

Related posts

Læs også