Finansiering af din forretning

Der findes et væld af måder at finansiere din forretning på. I denne artikel beskriver vi nogle af de mange metoder, og forklarer kort, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige metoder.  

Hvor mange penge skal jeg bruge? 

Inden du begiver dig ud finansieringsløsninger, er det en god idé at få en idé om, hvor mange penge du egentlig har brug for. Vi anbefaler derfor, at du laver et budget, hvor du får et overblik over, hvor mange poster der er, og hvor mange penge hvert enkelt post kræver. Her er nogle eksempler: 

  • Lønninger
  • Lokaler/husleje
  • Markedsføring
  • Inventar
  • Varelager
  • Udstyr
  • Maskiner
  • Firmabil
  • Forsikringer

Når du har et overblik over, hvor mange poster der er, så kan du begynde at regne på, hvad det vil koste dig hver måned og hvert år. Dette skaber et godt grundlag for de overvejelser du skal gøre dig, når du begynder at kigge på finansieringsmuligheder. 

Opsparing

Et rigtig godt sted at starte er din egen opsparing, især når det kommer til opstart af en virksomhed, hvor det generelt er svært at få hjælp med finansieringen andre steder. Fordelene ved at bruge din egen opsparing er, at du ikke behøver pitche din forretningsplan til nogen, og du er selv herre over, hvornår du skal starte din rejse som iværksætter. Det frigør dig også for gæld hos familiemedlemmer, investorer og finansielle institutioner. Ulempen ved at bruge din egen opsparing er, at du måske ikke har sparet så mange penge op eller måske nogen overhovedet, og det kan sætte en stopper for dine planer. 

Ønsker du at starte forretning inden for serviceydelser, så kræver det sjældent et stort beløb at komme i gang. Det kan for eksempel være: 

  • Konsulentarbejde (markedsføring, salg, finansielt, juridisk etc.)
  • Digital assistent
  • Copywriter
  • Grafisk designer
  • Contentproducent
  • Webudvikler

Hvis du allerede har en passion, hvorfor så ikke tjene penge på det? Find ud af, hvad du brænder for at lave, for der findes sikkert nogen derude, som ikke selv har forstand på det samme, og som gladeligt betaler andre for at udføre det. 

Investor

En anden måde at skaffe kapital på er at finde en investor. En investor er en person eller en virksomhed, der investerer penge i dig og din forretningsidé i bytte for delvist ejerskab og en del af overskuddet. 

Der findes flere former for investorer. For eksempel: 

Angel Investor eller Business angel

En Angel Investor er en person, der yder økonomisk støtte fra egen kapital til opstart af virksomheder eller tidligt i en virksomheds fase i udbytte for aktier i virksomheden eller del af overskuddet. 

Venturekapital eller investeringsfond

En venturekapital er enten investorer, investeringsbanker eller andre finansielle institutioner, der hjælper iværksættere med finansiering af nystartede virksomheder og små virksomheder med vækstpotentiale. 

Fælles for alle investorer er, at de er villige til at tage en risiko i udbytte for en potentiel fortjeneste. De har altså troen på en virksomheds langsigtede potentiale

Virksomhedslån

Et lån til erhverv er et lån til erhvervsmæssige formål og kan kun optages af virksomheder med et aktivt CVR-nummer.  De fleste traditionelle banker tilbyder lån til erhverv, men for nyetablerede og små virksomheder, men for nyetablerede og små virksomheder kan det være en udfordring at komme i dialog om et erhvervslån.

Som et alternativ findes der andre finansielle institutioner, som tilbyder lån til erhverv, og som netop retter sig mod nyetablerede og små virksomheder. Fordelene ved disse tilbud er, at iværksættere får mulighed for at udvikle sin forretningsidé og vækste. Ulemperne er, at det ofte er mindre lånebeløb og at omkostningerne kan være højere. 

Har du brug for hjælp til at finde det rette lån til din virksomhed, kan du besøge Lunar, der hjælper med at sammenligne de lånetilbud, der er tilgængelige på markedet. 

Familie og venner

Endnu en måde at skaffe kapital er at henvende sig til familie og venner. Det er dog langt fra risikofrit, og her anbefaler vi, at man laver en tydelig skriftlig aftale om vilkår, tilbagebetalingsplan osv. Fordelene ved at låne af familie og venner er at det kan gå relativt hurtigt at modtage pengene. Ulemperne er, at der kan opstå misforståelser og uhensigtsmæssige situationer, når man blander penge ind i tætte relationer. 

Crowdfunding

Crowdfunding er, når flere forskellige investorer rejser kapital til nystartede virksomheder, projekter og forretningsidéer. Fordelene ved denne form for finansiering er, at du ikke blot får rejst kapital, men også får spredt budskabet om din idé. Det giver dig mulighed for at teste markedet og få feedback på dit produkt, og du behøver ikke at afgive ejerskab, som man gør ved en Business Angel.Ulemperne er, at det kræver en hel del arbejde, at succesen afhænger af investorernes personlige holdning til dit produkt, og at det kan være hårdt, hvis det ikke bliver en succes. 

I Danmark findes der en række Crowdfunding platforme: 

  • Kameo
  • Coop Crowdfunding
  • Funbricks
  • Lendino
  • IDA Crowdfunding
  • Flex Funding

Crowdlån

Crowdlån minder meget om crowdfunding. Forskellen er bare, at crowdlån fungerer som et lån, hvor pengene skal betales tilbage med renter til investorerne. Crowdlån kan sammenlignes med lån til erhverv, hvor vilkårene er omtrent de samme. I visse tilfælde kan det dog være nemmere at blive godkendt.  Fordelen ved crowdlån er, at det er uforpligtende at ansøge. Ulempen er, at hvis virksomheden må lukke, så hæfter du personligt for gælden. 

Bootstrapping

Bootstrapping er, når du helt selv rejser kapital gennem opsparing, kredit og ved at sælge dine værdier. Fordelene ved bootstrapping er, at du er i fuld kontrol over finansieringen, og at det i sig selv kan være værdiskabende at investere dine egne penge i virksomheden. Du bestemmer selv, hvornår du vil gå i gang, og du kan altid vælge at få hjælp udefra på et senere tidspunkt. Ulempen ved bootstrapping er at, hvis alting går galt, så har du mistet dine egne investerede penge. 

Tjen og invester

Endnu en måde at rejse kapital er at have et arbejde, hvor du som ansat tjener penge, som du så kan investere i din virksomhed. Det kan være en lukrativ og bæredygtig løsning at gøre det til en vane at geninvestere dine indtjente penge. Fordelene ved denne metode er, at du ikke er afhængig af investorer eller långiver, og at du bevarer den fulde kontrol over din virksomhed. Ulempen er, at det kan tage tid at rejse det nødvendige beløb. 

Legater

Legater er en fantastisk måde at rejse kapital, da du hverken skal give afkald på ejerskab eller betale pengene tilbage. Der findes et væld af forskellige formål, nicher og størrelser på legaterne, og de udstedes både af private virksomheder, af staten og af EU. Fordelene er, at det er gratis at ansøge om et legat, og at alle pengene kan bruges på virksomheden. Ulempen er, at det kan være en del arbejde at researche og skræddersy sine ansøgninger. 

Du kan søge blandt de mange forskellige fonde her

Lån i friværdi

Hvis du ejer en bolig, som er steget i værdi, kan du tage et lån i friværdien. Dette kan være en betydelig sum, som du selv er herre over, hvordan de skal investeres. Fordelene ved at låne i friværdi er, at du har sikkerhed i din bolig, det er et billigt lån, og at du har fuld kontrol over pengene. Ulempen er, at det trods alt er et lån, som skal betales tilbage. 

Banklån

Metoden, som for mange er den naturlige løsning, er at tage et lån i banken. Vi har jo allerede et tilhørsforhold til banken, og det er der, vi ofte henvender os, når vi skal investere i bolig, bil og andre store udgifter i livet. Fordelen ved et privat lån er, at du har fuld kontrol over pengene. Ulemperne er, at det kan være svært at blive godkendt til lånet, at pengene skal betales tilbage, og at du hæfter personligt for gælden. 

Er det tid til at vækste din virksomhed?

Qred Bank hjælper små- og mellemstore virksomheder med hurtig og fleksibel finansiering. Få penge til nyt udstyr, flere ansatte eller noget helt tredje.

Ansøg i dag og få pengene udbetalt inden for en time. 

Har du brug for hjælp, er du også altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på support@qred.dk for en snak om dine muligheder.

Del denne artikel

Related posts

Læs også